Игри за изява и забава

Децата са пълни с енергия. Трудно могат да стоят дълго време на едно място. След като знаем това, ние използваме активни игри, с които да ангажираме вниманието им и да имат възможността като един ОТБОР да се справят с предложените предизвикателства.

Въжето на тайните

Участниците могат да бъдат разделени на отбори от 5-10 деца. Пред всеки отбор е опънато въже, на което са закачени торбички с различни малки предметчета. Всеки състезател е с маска на очите и тръгва като се държи за въжето. Когато достигме торбичка пъха ръка вътре и се опитва да познае какъв е предмета, само с напипване. Казва отговора на отговорника на отбора, който го записва. След последната торбичка участника се връща, ориентирайки се по въжето обратно при съотборниците си! Печели отбора дал най-много верни отговори. Играта е подходяща за всички желаещи, като развива сетивността и въображнието им.

Кулата

За да има състезателен дух, децата, които ще участват в тази игра се разделят на 2-3 и повече отбори и се подреждат в колони един зад друг. Всеки играч има по една хартиена/пластмасова чаша. На 10-15 мерта пред участниците е полето, където всеки отбор ще строи своята кула. Състезателят отива до полето, поставя чашката и се връща обратно. След това тръгва следващият, който поставя чашката си. Да строи и оформя кулата има право само човека, който е в момента на полето за строеж на кулата. Печели отбора, който постави чашките така, че да образува по-висока кула. Играта е подходяща за възпитаване на работа в екип, креативно мислене и съобразителност.

Смелият пощальон

Децата са разделени в отбори, за да има всеки равна възможност да участва. Отборите са разположени пред своите игрални полета. Всяко дете преминава определени места от игрището, които са с препятствия и лъжливи отклонеия. Лидерът и отборът го напътсвтат до място, където трябва да получи едно писмо за награда. С писмото се връща обратно при съотбониците си. След като и последния участник от отбора се върне при останалите със своето писмо, всички заедно трябва да сглобят историята, написана в писмата. Предварително на участниците се обяснява и показва начина на преминаване на щафетата. С тази игра децата и младежите могат да научат нещо ново. Трудността на трасето зависи от възрастта и уменията на участниците. Отбора напътсвта активния участник, което силно сплотява цялата група.

Парашут
Играта е подходяща за деца от 4 до 44 години.
Подреждат се в кръг, всеки е хванал края на парашута. Лидерът на отбора казва команди – нагоре, надолу, наляво, надясно, отдолу и децата изпълняват като движат само ръцете си,т.е. при команда нагоре  всички си вдигат ръцете, така че парашута да се опъне и издуе във въздуха. При команда отдолу децата влизат под парашута. (Да се внимава да не се сблъскат; може да се редуват)
Вместо парашут децата може да нарисуват голямо парче лек плат с техни идеи и послания и да се използва после за тази игра.

Публикувано в Дейности, Игри, Казуси. Постоянна връзка.

Вашият коментар