„Водно конче“ носи хора с двигателни увреждания до морето

Специална пътека, наречена „Водно конче“, която осигурява достъп до морето на хора с увреждания, бе осветена вчера във Варна. Тя е изградена на плажа „Карантината“ в Аспарухово. По покана на инициаторите и създателите на пътеката – фондация „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“, проявата уважи и кметът на Варна Иван Портних.
site_3
„Благодаря на активистите от фондацията за това уникално за България съоръжение, което е пример за социална отговорност към хората с увреждания. Знаете, че социалната политика на общината е много активна, затова ще подкрепим и тази инициатива, като осигурим средства за още две пътеки до морето“, каза кметът.
site_1
„Готови сме да работим с община Варна и да обсъдим внимателно възможностите за конкретни места, тъй като хората с двигателни проблеми нямат самочувствие да ползват такива съоръжения на градските плажове“, коментира Пламен Климов, председател на фондацията. Той уточни, че едно такова съоръжение струва 38 000 лв.Пътеката „Водно конче“ включва платформа, която се задвижва чрез слънчева енергия от соларен панел. След като бъде настанен в седалката, човекът с увреждания бавно бива преместен до морето. Така хората, които не могат самостоятелно да вървят, могат да извършват движения във водата, може да бъде извършвана и рехабилитация. Към съоръжението има и сервизна база за преобличане.
site_2

Снимка: Varna24.bg

Източник: News.Varna24.bg, 21 Юли 2015
Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар