Какво научихме в UK

Идеи, впечатления и ползи от посещението в Англия – 03.02 – 07.02.2008 (Blackpool). По време на визитата в Англия всеки от нас научи по нещо ново!

04.02.2008г.

Ученици:
Откриват разлика в отношението между учител и ученик в колежите, които посетихме и в училищата в България. В Българските училища липва уважението!
Смятат, че им липсва свобода на изява.
Желаят да получават и да носят отговорност.
Смятат, че може да започне да се прилага в българските училища като практика

След първия ден учителите добиха представа за начина на работа в часовете по физическо възпитание
Отново се използва стандартната форма с подготвителна, основна и заключителна
В подготвителната част се правят занимания, които да засилят концентрацията
В основната част класа се разделя на групи и всяка група работи попоставен проблем, след което предават знанията си на съучениците от другата група, и после обратно.
Смята се, че когато човек слуша запомня само 10 % от информацията, но когато трябва да я преподаде на някои друг, то той запомня тогава 90 %.
Много важна е заключителната част, защото тогава се осъществява обратна връзка. Задават се въпроси, разисква се наученото и така учителя добива ясна предтасва доколко учениците са усвоили матерала.

Ученици, които се изявяват с добри лидерси умения биват подкрепяни от учителите при организирането на спортни мериприятия и клубове.
След като завърши училище данните на младия лидер се запазват в базата данни на училището и винаги, когато има нужда от човек като него, било за доброволен труд или срещу заплащане, се свързват с него/нея.
Всеки ученик, който има желание и способности може да организира луп по някой вид спортна игра.

Учителите също смятат, че тези практики могат да се използват и в българските училища.

05.02.2008г.
Предложенията след втория ден
– по-активни млади хора, стимулирани от мисълта, че доброволния труд ще бъде добавен в автобиографията им, при бъдещо търсене на работа.
– Създаване на клубове
– Връзка с по-висша институция – директори, местна власт, правителство
– Да действаме локално при работата си с децата, но да мислим глобално
– Научихме нови игри – „Лакрос” и „Бочиа”
– След посещението на Highfurlong – училище за деца със специални образователни потребности, доста от лидерите установиха, че е по-добре да помагаш на хората, които имат нужда, отколкото да гледаш отстрани. По-лесно е така, изпитваш лично удовлетворение
– Да изработим собствени листовки, в които да се описва точно дейността на всеки клуб, целите, които си поставя, визия, мисия и др. С тях ще може да запознаем различни институции, които могат да помогнат в бъдещата дейност на „Мечти и отбори”
– Открихме, че в Англия хората не си казват „Трудно е!” те просто се залавят и правят нещата да се случват
– За себе се те признаха, че се чувстват по-уверени
– Хареса ни системата за интеграция на децата с увреждания в масовите училища. Там ходят само деца, които наистина имат потенциал да научат повече от предлагания им материал в специалното училище; придружавани от асистент.

06.02.2008г.

Лидерите след Деня на фстивала!
Да приложат на практика всичко, което видята в англииските училища.
Да се рекламират клубовете и сдружението. Да се подготвят филмчета и да се разпространяват в труте училища, в сайта www.mobg.org и в интернет пространството.
Клубовете да орагнизират фестивали във училищата
Изготвяне на презентация на визитата. Колкото по-добре се направи, толкова повече хора ще привлечем
Всички материали, които получихме от UK да се използват; да се преведат, за д аможе всеки да има достъп и да ги прилага.
Да се покани училищното ръководство на представянето на лидерите, за да се запознаят с дейността на бъдещите клубове
Да се влиза в „Час на класа”, за да се представя практиката на „Мечти и отбори” и да се набират нови млади лидери
„модулите” в училище не се използват на практика и учениците имат 40 свободни минути! Тези минути могат да се използват от младите лидери, за да организират свободното време на своите съученици с различни и интересни игри и мероприятия.
След презентирането на „Мечти и отбори” да се събере група от нови лидери, които с подкрепата на по-опитните техни съученици да организират спортен фестивал.

Учителите:
Лидерството в българската система на образование може да се прилага само в извънкласната дейност.
В тази сфера ще бъдат и клубовете.
В часовете по физическо възпитание може да се експериментира, особено в модула туризъм.
Влизане на лидери в часовете на началния курс може да се приложи с успех
Лидерите да участват в техническата конференция при планирането на годишните състезания между училищата за деца с увредено зрение – в София и Варна.
Младите лидери да организират състезанията в училищата.
Предстои годишно събрание на Управителния съвет на сдружение „Мечти и отбори – България”, което ще се проведе на 1, 2 и 3-ти март във Варна.
Първите два дни ще се дават идеи и предложения за продължаване и развитие на дейността на сдружението през 2008г., като успоредно с това ще се запознаем с учениците, които посещават СИП „Мечти и отбори”, със учители и лидери, включени в проекта. Заедно с тях ще организираме спортен фестивал, които ще се проведе на 3-ти март.
Събитието е в процес на организация. Ще се радваме ако на него присъстват гости от Англия, както и видни български линости.
Не можеш да организираш, ако не си организиран!!!

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар