„Включи се и ти“

След първите успешни фестивали на „Мечти и отбори“ за интеграция на уменията на деца със и без увреждания, започнахме да търсим все по-голям кръг от дейности, в които, при желание, могат да се включат всички. Опита ни, придобит в различни обучения и семинари ни увери, че всъщност всяка една дейност може да бъде направена достъпна за хората с увреждания.

Проект „Включи се и ти“ е идея на Люсил Колмиш, френски лекар, която живее в България от 4 години.  Първата ни среща беше през 2008 година, когато Люсил събра на едно място представители на „Мечти и отбори“ и Аутуърд Баунд България. Ние имаме добри умения при работата си с деца и младежи с увреждания, а фондация Аутуърд Баунд разполага с много и все високо квалифицирани инструктори за приключения на открито. Така започнахме да търсим варианти да реализираме идеята. А каква е идеята – да направим лагер за деца със и без увреждания, в чиста и непозната природа. По време на лагера младежите ще се включват в различни игри за работа в екип, опознаване на себе си, другите и природата около нас, както и в работилница по фотография. За да направим природата достъпна за децата с двигателни увреждания започнахмe да търсим начин да купим високопроходими колички „Joelette“. Резултатът не закъсня. Първо дойде една колички, а след това още четири, благодарение на фондация „Веолия Анвиронман“.

Веднага се впуснахме в действие. Първото излизане с количка беше през май месец 2009 година на Витоша, заедно с Вики на 17 години от София. Това беше и нейното първо излизане в природата, след което тя е редовен участник във всяка дейност, стига да има възможност.  Виктория ни донесе радост и успехи, защото ни се довери и дойде с нас и на Мальовица. Тогава не можеше да удържи вълнението и радостта си. За първи път в Рила и то само броени дни, слад като за първи път се е качила на Витоша!

Тази снимка е от 5-дневния лагер, който проведохме в с. Дълбок дол от 9 до 13-ти август 2010 г. Участие в него взеха над 20 деца и младежи, със и без увреждания, както и много доброволци и инструктори от „Мечти и отбори“ и „Аутуърд Баунд България“.

Публикувано в Проекти. Постоянна връзка.

Вашият коментар