Хвани ме ако можеш

Цел на дейността: повишава вниманието на хората по отношение на предразсъдъците

Описание на дейността
Разделете участниците в групи от 4-6 човека.
Уверете се, че всяка група има камера (на телефон също върши работа, но с кабел за сваляне на снимки на компютър)

Задачата
А – излезте на улицата или на пазара и направете снимки на различни хора. Уверете се, че всяка група знае правилния начин за фотографиране на непознат човек. След като направят снимката е добре да получат малко информация за човека като – какво работи, на колко е години и т.н. Провокирайте ги да правят снимки на различен тип хора.
Б – Всяка група трябва да направи 5 снимки (времето за тази мисия е 40-60 минути). Всяка група трябва да се върне на мястото на заниманието след това.
В -Свалете всички снимки на лаптоп (за около 5 минути), за да ги покажете по-късно.
Г – Състезанието „Хвани ме ако можеш“ ще започне когато първата група започне с презентацията на своите снимки. Участницте от първата група ще питат другите участници какво могат да предположат за хората на снимките – какво прави, какво работи и др. След това съобщават вярната информация за човека на снимката. Продължават със следващата снимка и т.н. докато се изредят всички групи и всички снимки.
Д – След това всички се събираме в кръг и започваме обсъждане, питаме всяка група как са се чувствали преди да направят снимките и след това, попитайте всички групи как са с епочувствали когато не са успели да отгатнат реалната история на човека от някоя снимка и как са се чувствали когато са успявали
Е – След това направете много кратко обобщение за предразсъдъците.

Източник: http://www.salto-youth.net/tools/toolbox/tool/catch-me-if-you-can.1415/

Коментар: по време на сесията „Различията като ценност“ от обученията а Млади лидери, сме имали подобна дейност. Разликата беше в това, че имахме готови снимки и предложени няколко варианта за професии за всяка снимка. Участниците трябваше да отгатнат коя снимка с коя професия е свързана. Получава се добре и се постига целта на заниманието – повишаване на осъзнатостта за предразсъдъците, които имаме.

Публикувано в Дейности, Игри, Казуси, Научи повече. Постоянна връзка.

Вашият коментар