Направи си сам приказка

Неделя сутрин, лято е! След морските вълнения, фестивалите на открито и голямите дъждове дойде време и за малко вдъхновение от децата и за децата.

надписът е по-скоро за родителите, защото приказните мислители не четат, те мечтаят

надписът е по-скоро за родителите, защото приказните мислители не четат, те мечтаят

„Мечти и отбори България“ се включи и тази година в ежегодните културни събития „Локация център“ в Габрово с една игра за деца и възрастни. Игра – полет за въображението.
Въображението си развихриха около 10 човека, които заедно създадоха нечувани приказки. Успяхме да запишем няколко от тях.
Направи си сам приказка е творческа игра по идея на Джани Родари. Подходяща е за деца над 4 години. Развива въображението. За улесние използвахме заровете „Story Cubes“ и играта „Направи си сам приказка“.
Инициативата е част от културни маршрути „Локация Център’14“.

Ето и приказките, без редакция.

Злото на доброто
Имало едно време една чудна земя. Всички деца живеели в къщите си с майките и бащите си. Чудното било, че едно момченце живеело съвсем само, без майка и баща, под едно дърво. Казвал се Дидо.
Дидо имал тайна – той бил цар на тази чудна страна, но не можел да чете и да пише. Докато стоял под дървото, той разглеждал дивите животни. Един ден Дидо решил да тръгне на път, за да търси майка си и баща си. По пътя срещнал един лош човек, с който се сбил, защото той искал да вземе цялата му страна. Дидо победил и спечели сърцето на принцесата. Той имал задача да победи глупавите и да направи така, че в неговата страна всички хора да могат да четат и да пишат и да бъдат добрички.
Тогава на помощ му дошъл един учител и започнал да го учи на буквите. Учителят обаче, не го учил на истинските букви и това било беда. Дидо се преобразил в жаба, а учителят се опитвал да вземе мястото на Дидо и да спечели сърцето на принцесата. Но принцесата не обичала хвалбите и за това се усъмнила дали това наистина ли е нейния любим Дидо или е друг човек. Отишла при приятелката си да я попита за истината и разбрала, че Дидо е превърнат в жаба, а учителят е лъжец.
Развалили магията, жабата се превърнала в принц и заживели щастливо.

 

История със зарчета

История със зарчета

 

В рамките на месец в Габрово ще се проведат десетки културни събития за деца и възрастни.

В рамките на месец в Габрово ще се проведат десетки културни събития за деца и възрастни.

приказни мисли

история със зарчета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приказка
Имало едно време едно момче, което намерило един магнит. Както вървят по пътя и минал по моста, паднал от него и в реката го хванал един крокодил. Крокодила искал да го ухапе, но момчето успяло да се избави и намерил в устата на крокодила един златен ключ. Взело го и излязло от реката. Като излязло от реката видял, че на едно дърво има ключалка. Отворило я със златния ключ и видял едно извънземно, което го подгонило, но момчето успяло да избяга.
Тъй като момчето е обикаляло по много земи и знае много неща, видяло едно красиво цвете, което било вълшебно и може да го спаси. Момчето помолило цветето да махне извънземното.

Продължило по пътя си момчето и намерило един часовник, с който си помагал да не закъснее за училище. Като отишъл на училище, видял падаща звезда и си пожелал банани. Получил банан и го изял.
Намерил една костенурка, която била нинджа.
Един парашутист кацнал на плажа. Момчето било заспало. Изведнъж заваляло дъжд, имало буря, гръм паднал на земята. Всички си отишли само нашия човек нямало къде да се скрие.
Хванал си риба, изпекъл я на скара и се скрил под едно дърво.
Този човек си пожелал да има самолет и да отиде с него в София.
И един път пред момчето един човек си изхвърлил цигарата и станал голям пожар. Той намери едно зарче и една карта за градски транспорт и отишъл в автобуса. Намери една вълшебна книга и потърсил как може да се изгасят пожарите и огъня. Завалял силен дъжд и изгасил пожара. Прибрал се вкъщи, но нямал ключ. Видял, че вече е 9 часа и отишъл да фонтана. Тръгнал да търси ключа си и обиколил цялото земно кълбо. Не го намерил, затова заживял в един хотел. Ходел на театър и гледал човечетата.
Взел си самолета и тръгнал към друга страна. Кацнал в 9ч. Било време за разходка. По време на разходката, човекът научил да брои до пет на испански. Видял едно момиченце и си ударили ръцете – „дай пет точки“.
Момиченцето го попитало – на какво искаш да играем? Искали да играят на гоненица, но се прибрали вкъщи, защото заваляло дъжд.
Край.

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар