Бюлетин 2008

Бюлетин за 2008 година на сдружение „Мечти и отбори – България”
Здравейте приятели,
Постарахме се да съберем на едно място всички весели случки от изминалата години. Подредихме ги по месеци, за да имате по-ясна представа. Спомнихме си старите и новите приятели, с които организирахме различни събития и участвахме в различни проекти, спомнихме си за смеха на децата от фестивалите и за отборния им дух в игрите. Посмяхме се на веселите моменти и накрая видяхме колко много неща сме направили тази година и колко сме се забавлявали.
Вие бяхте до нас при работата ни през тази година, помагахте ни и ни подкрепяхте. Искаме да ви благодарим за доверието и желанието да бъдете част от нашата мечта за повече весели деца, които играят заедно, растат заедно и си помагат, и да споделим с вас спомените за съвместната и добре свършена работа през годината.
2008 година
През изминалата 2008 година, ние от сдружение „Мечти и отбори – България” продължихме дейностите, насочени към приобщаване на млади хора и деца с увреждания и към развиване на лидерски качества и умения за работа в екип. Основен партньор и спонсор на дейностите ни е Британски съвет България. С тяхна помощ ние продължихме и доразвихме идеите на международната програма „Мечти и отбори”. След въвеждането на СИП „Мечти и отбори” в три варненски училища през 2007г, тази година в София се откриха клубове „Мечти и отбори” в столичните 28 СОУ „Алеко Константинов”, 73 СОУ „Владислав Граматик” и СОУДНЗ „Луи Брайл”, по инициатива на учениците.
Февруари
Блекпул, Англия – младежки обмен

В началото на февруари млади лидери по проект „Мечти и отбори” от 28 СОУ „Алеко Константинов”, 73 СОУ „Владисав Граматик” и СОУДНЗ „Луи Брайл” София, СОУПЧЕ „Ал. Пушкин”и СОУДНЗ „Д-р Иван Шишманов” Варна, заедно с учители и членове на сдружението, посетихме два спортни колежа – Palatine Sports College и Collegiate Sport College, заедно с присъединеното към него училище за деца с увреждания в Блекпул, Англия. Това беше втората ни среща с младите лидери от Англия и заедно организирахме мини спортен фестивал за деца със и без увреждания на възраст 6-7 години.
Проект „Мечти и отбори” се реализира от сдружението с пълната подкрепа на Британски съвет.

Март
Детски спортен фестивал по случай 3-ти март – Варна

Заредени с емоции и впечатления от новите знания, срещи и приятели в Англия, посетихме своите приятели във Варна – ученици и учители, участници в СИП „Мечти и отбори” от СОУПЧЕ „Ал. Пушкин”и СОУДНЗ „Д-р Иван Шишманов”. Заедно организирахме и проведохме детски фестивал във Варна по случай 3-ти март.
Обучение за обучители

През март месец седмина от нас (Ани, Петър, Люси, Мариета, Рени, Теди и Цвета) преминаха успешно обучение за местни обучители по програмата „Мечти и отбори”, водено от регионалния обучител по програмата Мечти и отбори, Анна Янина.

Април – Фестивал по случай Ден на земята, 28 СОУ, София

За „Деня на Земята” – 22 април, ученици от клуба Мечти и отбори в 28 СОУ подготвиха и проведоха спортен фестивал. По-големите ученици организираха игри и конкурс за есе и рисунка на тема „Земята – моят дом” за по-малките. В края на деня всички участваха в засаждането на нови дръвчета в двора на училището.

Фестивалът беше проведен с подкрепата на фондация „ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие”, ЕКОБУЛПАК и Британски съвет.

Be online, be active с Фондация ЗАЕДНО

Същия месец, Мариета и Цвета се включиха като представители на сдружението в проекта „Be on-line” на Фондация ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие. Резултатът от този проект беше книжка, която да запознае младите хора с възможностите и ресурсите, които Интернет предоставя за подпомагане на младежката активност. Книжката се разпространява безплатно и е достъпна на адрес:

Интернет за младежка актИвност

Юни

Национален дебат „Структурния диалог и младите хора” – юни месец, гр. Варна

Мариета, Люси и Цвета участваха като представители на сдружението в Националния дебат „Структурния диалог и младите хора” , който се проведе от 4 до 8 юни в гр. Варна. По време на дебата се обсъждаше сътрудничеството между младежкия неправителствен сектор и държавните и местни институции и беше взето решение за създаване на национален консултативен орган от представители на младежки НПО, който да следи за прилагането на младежките политики в институциите.

Национално изложение на НПО, гр. Варна

В последния ден на дебата, ние взехме участие и в изложението на НПО, като там осъществихме много полезни контакти.

Юли

Курс за еко-инструктури

В желанието си да доразвием уменията си за работа с деца и младежи и да открием нови и интересни за тях и за нас теми, Мариета и Цвета се включиха в обучението за еко-инструктори на читалище Бъдеще сега. В обучението се залагаше на интерактивни методи на работа с деца и там намерихме много нови и ценни приятели и научихме много нови и интересни игри.

Обучение за управление на проекти

С подкрепата на Британски съвет, трима от членовете на сдружението – Мариета, Теди и Цвета, преминаха успешно обучение за управление на проекти, организирано от Дитирамб Консулт. Обучението беше част от дейностите по повишаване капацитета на нашето НПО.

Септември

Международно обучение Right First Time, Гларамара, Англия

Представител на сдружението, Цвета, участва в международно обучение за работа с младежи при дейности на открито, организирано от Go Away and Learn в центъра за дейности на открито, Гларамара. В програмата се включиха хора от 16 до 76 години от Англия, България, Германия, Испания, Малта, Турция и Холандия. Обучението включваше оценка и контрол на риска, работа в екип и умения за организиране на примерни програми и дейности по международни младежки обмени.

Young Advocate Programme, Beijing, China

Мариета участва във международния форум Developing Paralympic Spirit , преведен от 5 до 12 септември в гр. Пекин, Китай, организиран от Британски съвет. Форумът се състоя по време на Параолимпийските игри, като в него взеха участие около 300 човека от над 15 държави. Идеята на това събитие бе да събере на едно място младежи от различни краища на света, с различни умения и интереси, които в рамките на една седмица да живеят, учат и работят заедно. Безспорно всеки отнесе в страната си искрица от Параолимпийския огън, от олимпийския дух, визия за едно по-добро бъдеще, в което хората с увреждания да бъдат равноправни членове на всяко едно общество.

Ден на игрите, ДДЛРГ „Асен Златаров”, 20 септември, София

Като част от стремежа си да включи все повече млади хора в своите дейности, МОБГ организира ден на игрите в ДДЛРГ „Асен Златаров”. В игрите се наблегна основно на работата в екип и отборния дух, тъй като в социалните институции младежите трудно работят заедно. Чрез това събитие запознахме младежите с целите и методите при обученията за млади лидери и избрахме 5-има от желаещите да се включат в подготвяното от нас обучение.

Мирът за мен, СУПЗ „Княз Борис 1”, 21 септември, София

По случай Международния ден на мира, 21 септември, МОБГ проведе сесия с младежи от СУПЗ „Княз Борис 1”. В сесията използвахме интерактивните методи на работа на Мечти и отбори, като поощрявахме младежите сами да определят своята представа за мира и да намерят своята роля в неговото опазване. В течение на сесията поканихме няколко човека да се включат в предстоящото обучение.

Обучение „Млад лидер” 1, 25-28 септември, София

В първото от обученията „Млад лидер”, проведени с подкрепата на Британски съвет, се включиха младежи от 28-мо СОУ, ДДЛРГ „Асен Златаров”, СУПЗ„Княз Борис I”, СОУДНЗ «Луи Брайл» и Испанската гиназия. Младежите ни изненадаха приятно в желанието и усърдието си да направят заедно весел, забавен и безопасен фестивал. Децата, които младите лидери поканиха да участват във фестивала, бяха ученици от 28 СОУ и възпитаници на ДДЛРГ «Асен Златаров».

Октомври

Спортен фестивал, 5 октомври, 2008, 28 СОУ

След първото обучение, младите лидери организираха и проведоха спортен фестивал за деца със и без увреждания. Фестивалът беше финасиран от Бритаски съвет и Екобулпак.

Ноември

Фестивал по случай Деня на народните будители, 1 ноември, Видин

Фондация «Достоен живот», Видин, покани сдружението за партньорство проекта «Нека да се учим и растем заедно», финансиран по програма Грант М-тел. МОБГ организира спортен фестивал за деца със и без увреждания, имаше и игри и викторини, посветени на народните будители. За помощ при организирането на фестивала поканихме и някои от младите лидери от първото обучение – Митко от ДДЛРГ «Асен Златаров» и Инес от 28 СОУ, както и Влади, която премина обучение преди няколко години.

Обучение «Млад лидер» 2, 20-23 ноември, София

Във второто обучение на Мечти и отбори, осъществено с подкрепата на Британски съвет и ръгби клуб Мърфис, се включиха младежи от 28 СОУ „Алеко Константинов”, ЧПГИ „Булпрогрес”, СОДНЗ „Луи Брайл”, Италиански лицей, София и от СОУ „Васил Дечев”, гр. Чепеларе. Този път групата беше изцяло от дами, които показаха колко отговорни, изобретателни и интелигентни могат да бъдат момичетата. Те осигуриха един от спонсорите на фестивала на 3 декември – списание „Нешънъл Джиографик”, като им писаха писмо с молба за спонсорство.

Декември

Фестивал по повод Международния ден на хората с увреждания, 3 декември, НСА, София

След второто обучение младите лидери, с наша помощ и с помощ от лидерите от първото обучение, организираха спортен фестивал за деца със и без увреждания. Фестивалът се преведе в баскетболната зала на НСА, Студентски град, и за пръв път включваше елементи от ръгби, адаптирани така, че децата с увреждания също да могат да участват в игрите. Фестивалът се осъществи с подкрепата на Британски съвет, България, „Софийска вода” АД, Софийски ръгби клуб „Мърфис”, Списание „Нешънъл Джиографик Кидс” и „Нестле, България”.

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар