Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи търси ефективен лек срещу масовата епидемия от “Големопразие” в страната 

SICH-2016_website-23-1024x454След като в две успешни издания стотици променотворци инвестираха време, усилия и вдъхновение в разрешаването на общественозначими актуални проблеми в 7 региона в цяла България, Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи събира отново активните граждани в неравна битка с неочакван край срещу “Големия праз” и през 2016-та.

В тандем – Мечти и отбори България и Фабрика за идеи ще стартират предизвикателството за първи път тази година и в Габрово.

Предизвкателството за социална промяна на Фабрика за идеи ще събере екипи от цялата страна да разрешават наболели проблеми в разнообразни сфери като инвестират знанията, времето и ресурсите си за четири добротворчески дни – от 10-ти до 14-ти юни 2016. Екипите се гмуркат в истинско приключение, в което получават вечерта на 10-ти юни своята мисия в града, в който са се регистрирали  и след това тръгват на пътешствие към решения, които трябв ада бъдат иновативни, създадени с хората, закоито се отнася решението и устойчиви. Тази година инициативата се случва в София, Пловдив, Бургас, Враца, Габрово, Горна Оряховица и районите около тях.

Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи е оригинална българска идея, представена вече в 9 държави (Бразилия, Великобритания Германия, Гърция, Италия, Киргизстан, Молдова, Полша, Сърбия, Узбекистан), която дава проста рамка за създаване на иновативни решения на комплексните проблеми пред съвременните общества. В приключенски 4-дневен формат регистриралите се предварително екипи получават “мисия” – проблем, дефиниран с помощта на засегнати от него хора, организации, институции, който трябва да изследват подробно на терен, за да намерят иновативно, приложимо и адекватно решение. След представяния пред местната общност, продължаващите напред екипи участват в Ideas Camp, който среща участниците с богата палитра от ментори, които подпомагат доразвиването на идеята и нейното случване. Накрая идеите се представят във финален “Катапулт” – събитие, където идеите срещат подкрепа – финансова, доброволческа, ресурсна и се приближават до осъществяването си.

В двете издания на Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи през 2014-та и 2015-та участваха общо над 350 души, бяха раздадени над 70 мисии, а повече от 20 проблема стигнаха до иновативни решения в различна степен на реализиране.

Тази година темата на Предизвикателството за социална промяна насърчава колективната интелигентност на регистриралите се екипи, за да работят по разрешаването на актуални за обществото ни теми като: пълноценната връзка между поколенията, обезлюдяването на селата, младежката безработица, правата на малките производители, връзката между формалното и неформалното образование, качествена градска среда, достъп до култура, екология, достъп до качествено здравеопазване и други.

“Най-големите инвеститори в това, което наричаме “социално благо”, могат и трябва да бъдат хората – хора с различно образование, с различна експертиза и опит, от различни градове, на различна възраст – защото само омесвайки всичко това, можем да получим автентичен отговор на автентични потребности – като тази да живеем в по-адекватна среда, насърчаваща социалните иновации.” споделя Янина Танева, съосновател на Фабрика за идеи. 

Решения от миналите издания включват както локални решения за конкретни казуси в 7-те града, в които се провежда досега форматът, така и системни решения на комплексни проблеми. Търсените решения са в сферата на социалните иновации и социалното предприемачество, а екипите имат по един “ангел” или ментор, който може да им помогне в пътя им на търсене на качествена идея по време на приключението.

Някои от най-впечатляващите резултати от минали издания включват създаването на гражданската група, занимаваща се разрешаването на казуса как термалните ресурси на София да заемат мястото си в икономическия и социален живот на града – “Термално-нормално”, която се разрастна и функционира вече 10 месеца след края на Предизвикателството за социална промяна 2015 и още:

– Създаването и разработването на социално-предприемаческа марка на образователен комплект за деца с дислексия и образователни затруднения чрез използването на кукли и приказни сценарии – “Оплетен свят”, – произвеждани от жени над 50 г.;

– Ван-пътуващи работилнички, снабдени с технологии на съвремнното занаятчийство (3D принтери и машини), които помагат на традиционните занаятчии из страната да имат достъп до тези технологии и да комбинират традицията с технологиите;

Създаването на платформа, която свързва деца, учители, родители и артисти/графитъри в споделен процес по създаване на обща визия за подобряването на училищната среда;

– Онлайн игра за оптимизиране на професионалния избор сред учениците в последните гимназиални класове;

– Социално предприятие и комплексно решение в градска среда за младежи с аутизъм: бранд за разсади, произвеждани по време на тяхната терапевтична работа и отглеждани на музика. Решението включва и музикална градина, в която изолираните младежи да могат да общуват чрез големи музикални инструменти с посетителите на градината, която е до опитните полета с разсадите;

– Пътуващо кино в ромските квартали на Русе и мн.др.

Голяма част от досега формираните идеи и тяхното развитие можете да видите на predizvikatelstvoto.bg

Идеите от Предизивкателството 2016 във своя финализиран вариант ще бъдат представени на международния форум за социална промяна, движена от емпатия – EMPATHEAST, който Фабрика за идеи организира тази година във Враца, където са и някои от най-успешните екипи на Предизвикателството – Враца Софтуер и Какаляшка crew, като така организаторите се надяват да допринесат за събирането на нов идеен потенциал в най-бедния регион на Европа.

Желаещите да участват екипи могат да се регистрират до 6ти юни  ТУК

Който не може да се включи пък с директно участие през четирите дни, освен, че може да подкрепи сътворените решения, може да помогне на Фабрика за идеи да събере качествени мисии, които имат спешна нужда от иновативен подход. 

Подайте ни мисия до 6-ти юни ТУК 

Тази година приключението Предизвикателство за социална промяна ще се случи в 6 града едновременно и населени места около тях:  София, Пловдив, Бургас, Враца, Габрово, Горна Оряховица. 

Независимо откъде сте, можете да се регистрирате в друг град.

Можете да кандидатсвате и Предизвикателството за социална промяна да дойде във вашия град през 2017-та.

Повече за Фабрика за идеи: http://ideasfactorybg.org/ifactory/

Email – info@ideasfactorybg.org

Facebook 

Youtube

За контакт – Гергана Параскова / Виктория Паева: 0876203125

Публикувано в Какво правим / Новини, Предстоящи събития. Постоянна връзка.

Вашият коментар