Петдневни приключения за деца и младежи с увреждания в с. Дълбок дол

Първия по рода си приключенски лагер за деца и младежи с двигателни увреждания в Център за социална рехабилитация и интеграция в с. Дълбок дол, Троян се състоя от 9 до 13 август 2010г. Организаторите следваха принципите на „Аутуърд Баунд България” и „Мечти и Отбори България”, като участие в лагера взеха двадесет и четири младежи, които се намираха в центъра през месец август.
Този лагер се осъществи с финансовата подкрепа на фирмата АУРУБИС и на СОФИЯ-АКЬОЙ. След успеха на еднодневния лагер, организиран в Златица и Пирдоп, г-н Никола Треанд, директор на Аурубис, реши да спонсорира още 3 лагерни дни.
Останалите два дни бяха финансирани със средства получени от семейната лотария, организирана през месец март от френската група София-Акьой.

При подготовката на програмата за лагера подбирахме дейности, в които всички да могат да участват. Благодарение на уменията и опита на младежите от Мечти и отбори и инструкторите от Аутуърд Баунд България, успяхме да създадем и проведем интензивна програма, с много предизвикателства и приключения за участниците. Основен фактор при нашата работа е взаимното доверие, което е от изключително значение, когато трябва да се покатериш на дърво и след това да се спуснеш отгоре с тролей, или пък да запазиш равновесие в количката на едно колело, която те отвежда по иначе абсолютно недостъпни пътеки.

Голямата Одисея бе в четвъртък – 12 август 2010г., когато всички се качихме до Беклемето. Най-малките се разходиха в околностите на Арката на Свободата, докато по-големите поеха пътя по билото към връх Сиврията.
Някои от тях никога не са ходили в планината или поне не толкова високо. Удивлението им беше заразително, не спираха да се възхищават на гледката, на животните на свобода, на делтапланеристите, на чистия въздух, на кристалната вода от чешмата… Ако знаете само какво удоволствие бе за нас тяхната радост!

Щастливи сме, че реализирахме идеята си. Младежите, участници в лагера установиха нови, обогатяващи ги контакти и им дадохме възможност да участват в приключения и предизвикателства, които не са предполагали, че могат да преживеят. Екипът ни се надява, че този лагер ще им позволи да продължат смело напред в живота, защото са станали малко по-силни, по-уверени и са намерили нови приятели, на които могат да се доверят.

снимки

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар