Какво е „Мечти и отбори“ за мен?

”Попаднах в ‘Мечти и Отбори’ чрез училищното ръководство. Първият ден, когато отидох, беше странно – ново място, нови хора, нови идеи, но ми хареса- беше забавно. Вторият ден беше различно, хубаво, интересно. И от там нататък, дните започваха да стават по-разнообразни, по-провокативни и ме накараха да се замисля над човека като ценностна система, а не като движещ се в пространството предмет, над което никога не се бях замисляла. Този период от време, прекаран с тази група хора, ми показа, че светът не се върти само около мен, проблемите ми, постижнията ми, а това да бъдеш част от хората, част от природата, част от света!”

Натали, млад лидер 2010г.; Национална априловска гимназия, Габрово

„Как попаднах в Мечти и отбори?
В „Мечти и отбори“ попаднах през 2008 г. като педагогически съветник в 73. СОУ, който трябваше да придружи млади лидери на визита в Блекпул, Англия. От начало честно казано незнаех какво се искаше от мен и не бях много наясно с проекта и предметът на дейност на сдружението, но в „крачка“ навлязох и присърце приех целите и идеите на „М&О“. Истински се запалих да участвам на всеки следващ етап, преминах и обучение за обучители – за мен през цялото време беше едно истинско удоволствие. За съжаление много често отсъствах от мероприятията и почти не се включвах в инициативите, не поради липса на желание, а на възможност.

Какво ми даде и какво ми взе участието в Мечти и отбори?
Участието ми в „Мечти и отбори“ ми даде преди всичко много надежда. Надежда за това, че младите хора са ентусиазирани, креативни, отговорни и най-вече загрижени и съпричастни към мечтите и проблемите на „различните“.

Не мога да орговоря какво ми е взело участието. Във всеки случай не ми е взело нещо важно и ценно за мен. Може би донякъде е взело чувството за  безотговориност и безпомощност. Включването ми в „Мечти и отбори“ ми даде да разбера, че всеки от нас може да направи света на другия малко по-добър. Не бива да чакаме единствено и само „държавата да реши и да се погрижи“, а трябва всички ние във всеки един момент да покажем своята съпричастност, чрез делата и отношението си.

Промених ли се и как? Всеки от нас се промени. Аз наистина започнах да се раздвам на малките неща в живота. Човек приема здравето и успеха си често за даденост. Чрез „М&О“ наистина осъзнах колко ценно е всичко, което имам и колко важно е да дам от своето време и щастие на останалите. През последните 2 години разбрах, че истински щастлива се чувствам, когато видимо помагам на другите, когато виждам блясък в очите на едно дете, когато чуя от устата на някой искрено „Благодаря“.

Децата с увреждания нямат късметът на другите деца да играят и тичат на воля. Всяко участие и забавление е важно и непосвторимо за тях. Ето защо основната концепция при организирането на фестивали, базираща се на „Включването“ е повече от важна и ценна. Не е важно кой ще спечели, важното е да участва и да си тръгне от фестивала пълен с положителни емоции, хубави спомени и най-вече нови приятели.”

Анна Радева, развиващ се обучител в Мечти и отбори, 2007

„Когато поисках да помагам на Мечти и отбори нямах ясна представа какво представлява програмата, знаех само, че се работи с младежи с увреждания и исках да бъда полезна като се включа. Първата ми истинска среща с методите на работа на МОБГ беше при подготовката на фестивал във Варна през 2008г. Тогава скочих направо в дълбоките води като се включих в работата на екипа при подготовката и провеждането на сесиите и фестивала. Тези три дена промениха начина, по който гледах на себе си и своите възможности, както и идеите ми за това доколко младите хора могат да задвижат света със своята енергия и позитивна нагласа. Бях буквално разтърсена, когато открих в себе си и хората около мен силна увереност в собствените ни възможности, желание за работа в екип и умение да правим нещата в действие и да бъдем гъвкави и положително настроени на всяка стъпка. Скоро след това имаше организирано обучение за обучители на Мечти и отбори и аз изказах желание да се включа в него. Имах голям късмет, защото един от участниците не можа да се включи и така се освободи място за мен. Така си намерих мястото в МОБГ, а МОБГ си намери едно голямо, светло и топло място в сърцето ми. Трудно е да кажа как Мечти и отбори ме промени, след включването си в МОБГ аз съм една съвсем нова Цветелина — по-цветна, по-светла, по-уверена, по-смела, по-общителна, въобще, Цветелина, която иска да е приятел със света и мисля, че и светът би искал да се сприятели с нея и да мечтаят заедно :)”

Цветелина Христова, национален обучител в Мечти и отбори, 2007г.

В Мечти и Отбори попаднах след като се записах на СИП Лидерство и толерантност чрез спорт в НСА! Помня как се държах и колко бях впечатлена на първото ни събиране… 😉 Всичко беше ново, различно и най-вече много интересно! Не мога да конкретизирам какво точно ми даде участието ми в  М + О… Даде ми възможността да се чувствам щастлива и удовлетворена от нещата, с които се занимавам, да изразявам себе си по начин, който ми харесва, да мога да помагам и това да ми носи радост… Намерих нови приятели и хора, с които сме “ на една вълна“… Това не е всичко, но аз така или иначе смятам да продължавам да крада от М + О 😉 Какво ми взе? Труден въпрос… Взе ми някои предразсъдъци и някои мои лични притеснения. А дали съм се променила- ДА! ОПРЕДЕЛЕНО! Мечти и Отбори ми донесе точно промяната , от която имах нужда! Промени се цялостният ми поглед върху света- започнах да го виждам в по-свежи цветове…,станах по-уравновесена, по-спокойна и по-уверена, започнах да разбирам по-добре кои са важните и истински неща в живота… ох, много е трудно да събереш в един e-mail емоциите си особено пък като става въпрос за Мечти и Отбори! Надявам се все пак да съм успяла да отговоря горе-долу разбираемо на въпросите! Като заключение мога да напиша само, че Мечти и Отбори наистина сбъдва мечти и аз самата съм се убедила в това! : )

Десислава Колева, студент НСА, 2008/2009г.

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар