Сабел Гератлиева – 15 г., гр. Казанлък

Какво е за мен училището?Как би изглеждало училището на моите мечти? Това са въпросите,които всички подрастващи си задаваме, защото искаме да сме наясно със себе си, с очакванията, които имаме по отношение на качеството на образованието и нашия личен принос в процеса на обучение.

В моите мечти училището е мястото, където ние трябва да израснем като хора и да изградим своя ценностна система. За да се случи това обаче,то трябва да е различно и същевременно много специално. Представям си го като огромна подводница с причудливи форми. Самата сграда е стъклена, на десет етажа, и се намира на много висок хълм, така че почти опира в облаците. Множество цветни алеи водят към широкия училищен двор,който прилича на своеобразен резерват. В него се срещат уникални видове растения и животни от различни географски ширини – орхидеи, рафлезия арнолди, каучуково дърво, фламинго, тапир, термити и други.В централната част на двора е разположен огромен фонтан, чийто бистри водни струйки нежно галят цветята наоколо.

Всеки клас разполага с огромна класна стая, заемаща цял етаж, където са обособени редица кътове, обурудвани за различните учебни предмети.Всеки ученик си има и лично гардеробче с шкаф,които се заключват и отключват електронно,с помощта на парола. Вътре децата съхраняват спортните си екипи и униформите си – синя риза, зелен панталон и жълта вратовръзка.Разбира се има си и кът за хранене и почивка.

В часовете по музика ученикът разполага със собствени музикални инструменти, а по физическо възпитание има възможност да избира какъв спорт желае да практикува. За тази цел целият партерен етаж на училището е превърнат в зали за тренировки, танци, колективни спортове. Освен всичко това покривът на училището е обезопасен за спортове на открито – футбол, тенис на корт и още много.

Всяка седмица учители и ученици се събират,за да уточнят индивидуалната програма на всяко дете, която е съобразена с неговите лични потребности и интереси.

Училището на моите мечти е изключително чисто и подредено, защото за хигиената в него се грижат самите ученици – всеки от тях полага едночасов труд, свързан с почистване и поддръжка.

Ех, ако мечтите се реализираха, какъв нов модел училище можем да имаме! Аз знам, че когато желаеш нещо много силно, то се сбъдва, така че бъдете готови за промяна!

Публикувано в Есета от конкурса "Моето мечтано училище". Постоянна връзка.

Вашият коментар