Участие на представители на България в Националните младежки игри в Англия, Блекпул, 29.06 – 03.07.2009 г.

Всяка година се провеждат игри за деца и младежи в ученическа възраст в Блекпул. Тази година бяха в седмицата 29 юни – 3 август 2009 г. Те се организират от общината, с помощта и съдействието на училищата и Лидерската академия.
Всяко основно, средно и специлано училище, участва в поне една от всичките игри, които им се предлагат от организаторите. Тази година младежките игри в Блекпул съвпаднаха с Националната седмица на училищния спорт, като това зарадва зрителите, тъй като увеличи броя на атракциите.
Седмица на спорта се залага в учебната програма от правителството, като се цели да се даде по-голяма популярност на игрите и физическото възпитание, с което лесно може да се противодейства на редица проблеми в съвременното общество.


Успоредно с всички спортове през седмицата се провежда и многобой за хора с увреждания, който включва бочиа, кърлинг и други отборни игри.
Местната власт и частни фирми подкрепят събитието, като предоставят спортна база и транспорт за участниците.
Игрите се орагнизират от ученици, които са включени в лидерската програма. Често това е идеален начин за реализация и развитие на ученици с неприемливо поведение, тъй като им се дава голяма отговорност да организират игра за по-малки от тях, а и да помогат в организацията и провеждането на игрите през цялата седмица.
Представителите на България по време на игрите бяха Станимира Бакалова, директор на 28 СОУ „Алеко Константинов”, София; Елица Цветкова, представител на Национална спортна академия „Васил Левски” и Мариета Терзиева, председател на сдружение „Мечти и отбори – България”
Целта на визитата бе да се осъществи контакт с организаторите на спортните игри, да се изгради стратегия за бъдещо партньорство; да се съберат идеи за евентуални бъдещи действия; да се изгради устойчива форма за развитие на младежи по лидерската програма в България, на базата на техния опит.
Лидерската програма в Англия е заложена в учебната програма на всички училища. Започва да се прилага постепенно от 8-9-годишна възраст до 16 години, когато напускат училището си. След завършване на училище, тези от младите лидери, които са посочени от своите учители, за знания и умения, които притежават могат да продължат развитието си в Лидерска академия.
Лидерската академия има база данни с контактите на всеки лидер, както и с времето, което те са отделили за организиране и провеждане на различни мероприятия за техни съученици и в общността. Цялата информация се използва, за да може да се проследи развитието на младежите в програмата. След определен брой часове доброволческа работа те получават медали, а като достигнат 200 часа доброволен труд – възможност да преминат обучение за добиване на умения или професионална квалификация, за което се заплаща от лидерската академия.
Лидерството развива – отговорност, житейски опит, положително поведение в училище, самовереност, характер. Разчита се на изследванията, че 10% от казаното се запомня, а 90% се научава ако се предаде на някой друг; връстници обучават връстници.

Посещението в Англия беше изключително полезно, тъй като ни даде добър ориентир и мотивация да продължим да развиваме лидерската програма в България.

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар