Боряна Зарева

Какво е училището? Училището е място, където се събират деца, за да учат. За някои хора може би няма значение какво точно е училището. Но за мен има.

Моето мечтано училище би било много по-малко в сравнение с всички тези, които познаваме. Голямо колкото една къща, но да има достатъчно място за всички учебни предмети.

Всички добре знаем, че има огромно значение с кои хора сме в един клас. Аз много бих искала да си избера с кои хора да съм в един и същи клас. Но да не избирам всички, а само половината деца. Ако сама избера всичките си съученици няма да се запозная с нови деца, а така ще се отчуждя от непознатите и нови хора. Би било невероятно да си с всичките деца, които познаваш и обичаш!

За учителите нямам много изисквания. Полът и възрастта нямат голямо значение. Според мен най-добрите учители биха обичали учениците си като свои собствени деца. Така биха взимали най-правилните решения за бъдещето им. И със сигурност биха ги наказвали, когато заслужават! Най-много мразя, когато учителите си имат любимци, бих желала всички да сме равни.

Понеже основната цел на училището е да дава знания, в него оценките няма да са толкова чести и важни. Един е добър в рисуването и правенето на красиви неща, на друг пък му се отдават задачите, а на трети спортуването. Всеки ще може да развива дарбите си. Аз вярвам, че всяко дете е надарено и уникално.

Прочитайки моите предпочитания си мисля, че такова училище няма как да съществува. Но да се мечтае не е грешно и е безплатно. Колко хубаво би било, всички около вас да бъдат ваши истински приятели. Това може би е нещото, което най-много бих искала!

Навярно всеки има свое собствено мечтано училище, но неговото предназначение е образованието. Най-важното не е да има луксозни пособия и така нататък. Все пак трябва да е красиво. Има значение, ако знаеш колко е красиво шкафчето ти в стъкления коридор, тогава със сигурност би ти се приискало да изтичаш към него, за да си вземеш учебниците! Или да поплуваш в басейна, след това да се шмугнеш в топлите дрехи и да отидеш в уютната стая по музика.

Мечтаните училища могат да бъдат най-различни. От такива в горичките и по дървени къщурки високо в планините, до такива на морския бряг, където в час по физическо се учиш да караш сърф... Най-важното е да учим, разбира се. Би ми се искало да ни преподаваха повече уроци за истинската трудност на живота, дори и да сме малки.

Затова дори и да учим в грозно и не модерно училище, все пак можем да си представяме всичко така, както би било в нашето мечтано училище!

Публикувано в Есета от конкурса "Моето мечтано училище". Постоянна връзка.

Вашият коментар