Адаптирани игри от фестивалите

В тази категория ще намериш една малка част от игрите, които сме използвали в различните спортни фестивали! Останалите материали са в процес на разработка и когато са готови ще бъдат и те достъпни. Благодарим за разбирането!

Игри за подготвителна част(запознаване и стопяване на ледовете)

Пипни-седни

Играта е подходяща за деца от 5 до 11 години. Участниците се подреждат в кръг, като в един кръг е удачно да има максимум 10 деца, за да участват активно всички. Подават си балон, след всяко докосване на балона се кляка. Ако в групата има деца, които имат затруднения с клякането, това условие може да бъде променено – след всяко докосване на балона – пляскат с ръце или си казват името. Във всеки кръг има по един лидер, които следи резултата и за спазването на правилата . Печели тази група, която направи най-много докосвания.

Великани и Джуджета

В тази игра могат да участват всички деца. Подреждат в кръг, водещият на играта съобщава командите високо, за да го чуят всички. При команда „великани”, децата вдигат ръцете горе и са изправени, а при команда „джуджета” те свалят ръцете си надолу и клякат или си навеждата главата. Децата следят командата на своя лидер и я възпроизвеждат. Може да се усложни задачата като устната команда на лидера и демонстрацията й се различават (напр. казва „великани” и кляка). Когато в групата има деца, придвижващ се на инвалидни колички могат да се включат като повдигат и снемат ръцете си! Играта е забавна и стимулира вниманието на участницте.

Въпросната топка

Целта на играта е да предразположи децата да се чувстват добре в отбора си, да се опознаят и да научат нещо повече за другите участници. Играта е подходяща за деца над 7 години. Участниците се подреждат в кръг и си подават надуваема топка. Особеното на тази топка е, че на нея има написани въпроси. Всеки, който хване топката трябва да отговори на глас на въпроса, който се намира под/до дясната му/й ръка. Въпросите могат да бъдат различни, в зависимост от възрастта на участниците и интересите им. Ако участват деца, които имат затруднения в говора, може да се приемат значи, които да случат за отговор.

Някога, някъде

Това е много интересна и забавна игра, в която могат да се включат деца и младежи. Възрастта е неограничена. Участниците се подреждат в кръг, като всеки участник в кръга има отбелязано място, на което стои. Един от тях няма място и за това влиза в центъра на кръга и задава въпрос на останалите. Въпросите трябва да бъдат затворени, т.е. да се отговаря само с ДА или НЕ на тях. Например: Плували ли сте в океана? Всеки участник, който отговаря с ДА на въпроса трябва да си смени мястото в кръга, да намери място, което е поне през едно от неговото. Човекът в центъра на кръга също трябва да се вмъкне на някое свободно място (ако неговия отговор е ДА :). Този, който остане без място влиза в центъра на кръга и задава следващия въпрос. С тази игра децата и младежите могат да научат много интересни неща един за друг, да се раздвижат и да се посмеят заедно. В играта може да участват деца и младежи с асистенти, ако имат затруднения в придвиждването или ориентацията.

Публикувано в Дейности, Игри, Казуси. Постоянна връзка.

Вашият коментар