Дейностите на сдружение „Мечти и отбори България” за 2011 година в разкази и снимки

Януари

След успешно проведените обучения в Габрово, млади лидери от клуб „Welcome to the club“ в ДДЛРГ „Христо Райков“ в гр. Габрово организираха викторина за останалите деца в Дома. Децата отговаряха на 34 въпроса свързани с георгафия, история, музика, математика, филми и др. Имаше награди за най-много верни и най-


много грешни отговори, както и поущтрителни награди за най-малките участници. Наградите бяха осигурени от сдружение „Мечти и отбори България“

Февруари

Семинар на тема „Включване на деца със специални образователнипотребност в часовете по физическо възпитание” бе разработен и осъществен от Бао Янг, доброволка от Корпуса на Мира в България и Мариета Терзиева, председател на сдруежението. Семинарът е насочен към учители по физическо възпитание от общообразователните училища, ресурсни учители и специални педагози. Учители, с които сме работили по предходни програми на „Мечти и отбори”, споделят нуждата от информация и нови методи на работа за включване на деца със специални образователни потребности в часовете по физическо възпитание. Досегашната подготовка и практика на учители от общообразователни училища не включва подготовка за работа с деца със специални образователни потребности в обща среда. Тази ситуация и помощта на доброволец от Корпуса на мира, специалист в тази сфера, ни предизвика да организираме този семинар. Семинарът за учители и други специалисти в област Габрово да се проведе на 26 март 2011 г. По време на семинара бе представен опита на САЩ и Великобритания в тази област, участниците обменят идеи и се запознават с успешни методи, участват в практическа демонстрация на различни начини за включване, които може да използва учителя в часовете по физическо възпитание.

Младежите, които активно творят в клуб „Welcome to the club“ в ДОВДЛРГ вГаброво, организираха игри на боулинг за всички деца от дома на 12 февруари. Игрите сближиха младежите и им показаха, че заедно могат да се забавляват и да организират различни дейности, които да са в полза на всички деца от дома. Това беше една много приятна и разнообразна събота за всички.

Март

Обучение за развиване на лидерски умения, 10-13 март 2011, Габрово. За втори пореден път обучение за млади лидери в гр. Габрово по проект „Лидерска академия Мечти и отбори”. Обучението бе финансирано от Британски съвет и се състоя в рамките на 4 дни. Като демонстрация на своите умения, след приключване на обучението младежите реализираха свой проект по време на празниците на Габрово.

Април

Обучение за обучители в лидерска академия „Мечти и отбори”

Обучението се проведе на 9 и 10 април 2011 година в 28 СОУ „Алеко Константинов”, София. Обучителните дейности са с практическа насоченост, като основен приоритет в обучителната работа е оползотворяването на миналия опит на участниците в контекста на въведените нови понятия, подходи и теория. Обучителния курс бе първия етап от обучението за обучители по програмата „Мечти и отбори”. Втория етап на обучението, след който могат да бъдат издадени сертификати за местни обучители, е практическо провеждане на обучение за млади лидери по програмата под супервизия на водещ обучител. По време на обучението участниците ще получиха комплект с материали и ресурси.

Проект „Включи се и ти“.

На 9 април 2011г. се проведе първия поход за 2011 година в района на Витошапланина, по проект „Включи се и ти“. Идеята на проект „Включи се и ти“ е да се даде възможност за деца, младежи и възрастни с двигателни увреждания да посетят природни забележителности, с помоща на доброволци и приятели и с високо-проходимите колички “Жоелет”. Събитието се преведе под ръководството на фондация „Аутуърд Баунд България“.

Млади лидери от Габрово участваха в почистването на парк „Маркотея“ в града на 9 април. Това бе първото събитие от реализацията на проект „Младите габровци в парка“ организиран от младежите. Второто събитие към проекта на младите лидери е Еко-фестивал под надслов „Младите габровци в парка“, който се проведе в Габрово от 21 до 23 април. С игри, работилници, еко-филми и еко-образователни викторини, младежите си поставиха за цел да популяризират градските паркове като места за прекарване на свободното време и да повишат екологичното съзнание на съгражданите си.

Фестивалът се проведе с подкрепата на сдружение „Мечти и отбори България“, Британски съвет, Община Габрово, Нешънъл Джиографик България, Екобулпак и галерия „Орловска“

Май

Семейни игри по време на Фамилатлон 2011г.

За трета поредна година „Мечти и отбори България“ ще се включи в инициативата на Асоциация Родители. Ще играем забавни и образователни игри с деца и родители по време на ежегодния празник на семейството – „Фамилатлон“.

„Мечти и отбори“ за първи път в Плевен. Началото в Плевен поставихме собучение за Млади лидери на 26-29 май 2011г., за което имахме подкрепата на Британски съвет и РИО – Плевен. В обучението се включиха 21 младежа на възраст между 14 и 17 години, от плевенски училища.

Учениците, включени в проект „Свързани класни стаи“ на Британски съвет, преминаха обучение на тема „Управление на проекти“, организаирано и проведено от тренери от „Мечти и отбори България“. Темата „Управление на проекти“ е залегнала в идеята на проект „Свързани класни стаи“, тъй като участницте от 5-те училища имат за задача да организаират и проведат проект в тяхното училище, който да бъде забавен, интересен, полезен на учениците и в същото време да се случва в учебната програма. Това беше голямо предизвикатество пред младежите, тъй като трябваше да придадат форма и завършен вид на всички смели идеи, които даваха, в рамките на два дни.

Участниците в обучението по проект „Свързани класни стаи“ от Димитровград са по 10 ученика от 5 училища. След обучението, всяка група представи своята идея, като обеща, че ще покани всички желаещи да присъстват или дори да участват, когато техния проект достигне до крайната си фаза на реализация.

Юни

Фестивал за деня на детето в Плевен – забавни игри и занимания за около 100 деца със и без увреждания, бяха проведени на 1 юни в градската градина пред Центъра за работа с деца. Фестивалът беше официално открит от кмета на град Плевен – г-н Найден Зеленогорски.

Обучение по проект „Connecting classrooms“ в гр. Стара Загора Обучитeли от сдружение „Мечти и отбори България“, проведоха въвеждащо обучение за ученици по проект „Свързани класни стаи“ на Британски съвет. Обучението се състоя във град Стара Загора на 10, 11 и 12 юни с участници от 5 училища от града. Гости на обучението бяха ученици от Видин и Димитровград, които имат едногодишен опит в проекта. В резултат на обучението се сформираха три сборни групи с ученици от различни училища. Темите по, които те решиха да работят са снимане на филм за сблъсъка между различните стилове сред младежите, фестивал на изкуствата „През нашите очи“ и популяризиране на идеята за осиновяване на кучета и общуване със хора с увреждания.

От 25 – 26 юни в град Стара Загора се проведе национална среща на учители и ученици участници в проект „Свързани класни стаи” финансиран от Британски съвет. Фасилитатори по време на срещата бяха обучители от сдружение „Мечти и отбори България”. Целта на срещата беше да се планират дейностите по проекта за следващата учебна година в училищата от градовете Видин, Димитровград и Стара Загора. Тогава те ще реализират своите идеи и ще публикуват информация за тях на общата платформа в интернет, която е достъпна за ученици от още 99 държави в света. Част от идеите бяха организиране на арт фестивал в Стара Загора, запознаване със защитените видове в защитена местност до Димитровград, концерти и фестивали във Видин. Участниците споделиха своя досегашен опит, трудностите които са имали и какво е било полезно за тях от проекта.

Юли

Участие в Узана Поляна Фест – Сдружение „Мечти и отбори България” участва в Узана Поляна Фест, който се проведе от 16-17 юли в местността Узана до гр. Габрово. Обучители от сдружението организираха „Работилница за подаръци от природни материали” и „Въжена градина”. Участници бяха предимно деца, които изработваха пана от природни материали за спомен от фестивала и изпитаха емоцията да преминават въжени елементи между дървета. Те научиха повече за собствените си умения и придобиха по-голяма увереност, че имат талант и възможности да се справят в препятствия. „Мечти и отбори България” благодари на Outward Bound Bulgaria за предоставения инвентар за организиране на въжената градина.

Ноември

„Мечти и отбори – България“ съдейства с обучение за създаване и развиване на младежки клуб в Плевен. Младежите, които се включиха в обучение за лидерски качества и толерантност през месец май 2011 година, надградиха уменията и знанията си в една нова насока, а именно реализация на техни идеи и проекти в създаден и поддържан от тях клуб.

Декември

„Мечти и отбори България“ представи различни дейности по време на Коледното изложение за деца във Варна. Забавни игри и логически задчи за деца и родители придадоха приятно настроение и много забавление на 17 и 18 декември 2011г. в търговския център „Варна Тауърс“.

Коледа

Приключихме 2011 година с много топли спомени и много смели мечти, които споделихме на коледното тържество с благословията да се сбъднат през 2012г.

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар