Акция „Засади дръвче след урагана“

След ураганния вятър, преминал през Габрово и околните градове и села на 14 март, група млади хора, се обединихме около идеята да засадим нови, малки дръвчета на местата, където старите и големи дървета бяха изкоренени или счупени след бурята.
Започнахме да пишем до разсадници и стопанства, с информация за идеята и въпроса дали имат възможност да дарят няколко фиданки, за да облагородим градската среда. Получавахме много мили, но все отрицателни отговори, докато не попаднахме на една група във Фейсбук – „ЗА БЕЗ ПАРИ“, където видяхме съобщение, че един човек ПОДАРЯВА 20 малки борчета.
Веднага се свързахме с него и той без колебание реши да даде всички дръвчета, които има за даване, за да облагородим градинките.
Но няма да е толкова интересно, ако всичко става лесно! Дръвчетата растяха в Своге.
Ами сега, как ще ги докараме до Габрово, така че никой да не влиза в преразход!? 🙂
Човекът-Дарител на борчетата беше така добър да ги транспортира от Своге до София, там ги пое наш Човек, който ги съхранява с любов и грижа, докато се появи Човекът, който пътува от София до Габрово и се съгласи да ги натовари в багажника на колата си.
Така, вчера – на 21 март 2013, няколко малки борчета пристигнаха в Габрово.
Благодарим на всички Човеци, които толкова всеотдайно се включихте в тази идея. Обещаваме, че всички борчета ще бъдат засадени!
В момента очакваме решението на хората от отдел Екология за точните места за засаждане на борчетата. Знаем, че точно борчета не са най-удачния вариант за залесяване, защото имат плитка коренна система и изсмукват подпочвените води, но това може да бъде добре обмислено. Ние разчитаме на експертното решение на Еколозите в Община Габрово.
След като получим конкретни места ще запретнем ръкави.
Определили сме ден неделя –
24 март 2013г. за засаждане на дръвчетата;
час 11:00;
място за среща – Мечката до Театъра.

Публикувано в Доброволец, Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар