Спасителният отряд на Чип и Дейл или курс по оказване на долекарска помощ на пострадал в планината

Спомняте ли си неделните следобеди през 90-те години, когато по телевизията имаше филмчета на Уолд Дисни? Едно от тях беше именно „Спасителният отряд на Чип и Дейл“. Винаги готови да помогнат на някой изпаднал в беда.  Винаги носят най-необходимото с тях и успяват да работят заедно, за да помогнат на някой нуждаещ се от помощ.
В „Мечти и отбори Българяи“ от доста време мечтаем да провеждаме обученията си на открито, както правехме до сега на закрито. За тази идея искахме преди всичко да имаме един такъв ведър  спасителен отряд, който да знае как и кога да реагира. Моментът дойде!
През април 2013 година в местността Узана ще се проведе курс по долекарска помощ на пострадал в планината. Обучението е предназначено за хора, които по една или друга причина прекарват времето си в планианта. Може да обичате да правите преходи с приятели или да се спускате по планинските пътеки с колело. Всеки, който иска да научи как да бъде полезен на себе си и на другите хора в планината, да оказва адекватна помощ и подкрепа, може да се запише.
Курсът се състои от 22 часа, като 8 от тях са теория и 12 – практика. Дава информация за анатомията на човешкото тяло, най-чести видове травми на опорно-двигателни апарат в планината при летни условия, имобилизации; наранявания и превръзки; влияние на атмосфетните условия – топлинен удар, гръмотевични бури; ухапвания от насекоми и змии – алергични реакции; CPR (и много други области, които не успях да запомня след срещата с водещия).

Водещ на обучението ще бъде Мартин Иванов, планински спасител и член на сдружение „Планинска медицина“

Начало – 5 април 2013г., 19:00-20:30ч. – въвеждаща лекция
6 април 2013 – 8:30-18:30 – теория и практика.
7 април 2013г., 8:30 – 14-:30 – теория и практика.

Цената на курса при група от 10 участника е 198 лв (за групата).
Всеки успешно завършил курса, получава сертификат.
Цена на учебник по Планинска медицина – 30 лв.

За записване: mobulgaria@gmail.com
Местата са ограничени

Публикувано в Какво правим / Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар